„Tukožrout“ PU-ERH
Tento čaj se sváží
z okolních hor do města, po kterém je pojmenován.
Pu-erh je okresní
město v Čínské provincii YUNNAN (jižně od oblak),
které je jedním
z vývozců nejkvalitnějšího čaje se specificky kouřovou chutí, mezi něž
patří i Pu-erh.
Sklízí se z těch
nejstarších čajovníků napadených stromovou plísní, odpovídající za léčivý
účinek tohoto čaje.
Po spaření 100 °C
parou se praží jako olong na pánvi a po té se nechá naležet, aby se znovu
obnovila plísňová kultura.
I když má černou
barvu, neřadí se mezi černé čaje, neboť černý čaj se ještě nechává dosušit na
slunci,
ale je 2x
fermentovaný (1 fermentace je pražení na pánvi a druhá fermentace je vyzrání
plísňové kultury).
Nejkvalitnější sorty
Pu-erhu se lisují do malých misek, zvaných Pu-erhla, větší misky se nazývají
Tuchuocha Yunnan
a další forma je
čtvrt kilová cihla. Tyto Pu-erhové cihly se hojně vyvážely do Mongolska a
Tibetu.
Z tohoto čaje je
připravován tradiční Tibetský čaj ze žlutého másla.
Dále se Pu-erh
prodává lisovaný v bambusovém listu jako čajové perly nebo-li Yunnan
Bambo.
Většina čajů sorty
Pu-erh se k nám nedováží. Za léčivost čaje Pu-erh zodpovídá plíseň,
která napadá čajovník
a záleží na obsahu v čaji, jak je intenzivní jeho účinek.
LÉČIVÉ ÚČINKY:
Samostatně
podávaný čaj (bez žádné přísady) – Léčí vysoký cholesterol a snižuje
obsah cukru v krvi, závratě, bolesti hlavy, neprůchozí tepny
a cévy, vodnatelnost
organismu a otoky, likviduje kandidózu (plíseň napadající střeva), usazené
toxiny v kostní dřeni, chronický únavný syndrom,
ztučněná játra,
kyselinu močovou v krvi (dna), astma, chřipku některé zánětlivé choroby.
V kombinaci
s medem čistí usazeniny ze slinivky a tlustého střeva, pročisťuje
játra od všech toxínů, způsobuje hojení tkání a léčí nechutenství.
V kombinaci
s mlékem (ovčí, kozí, kobylí) léčí úbytek svalstva a kostní dřeně.
Pozor! Kravské mléko obsahuje kasein, který podporuje vzniku rakoviny!!!
!!! JSOU ZNÁMY PŘÍPADY, KDY
TENTO ČAJ VYLÉČIL I ONKOLOGICKÉ CHOROBY !!!
ZPŮSOB PŘÍPRAVY:
Pu-erhla, 1 kus na 1/4l vody, se připravuje na 3 nálevy.
Postup: 1 nálev – 80
°C luhujeme 1 min., 2 nálev – stejně jako nálev první, 3 nálev – 100 °C
luhujeme 10 min.
Yunnan Bambo (balený
v bambusovém listu) se připravuje na 4 až pět nálevů. Postup: Z lusku
odřízneme jednu perlu na 1/2l vody.
1 nálev – 80 °C
luhujeme 1 min., 2 a 3 nálev – stejně jako nálev první, 4 nálev – 100 °C
luhujeme 3min.
Při vydatnějším čaji
můžeme udělat i 5 nálev – 100 °C luhujeme 10 min.
Pu-erh cihla
se zoubkovaným nožem nakrájí na kostky, podle chuti a vydatnosti ji
připravujeme na dva nálevy.
Postup: 1 nálev – 80
°C luhujeme 5 min., 2 nálev – 100 °C luhujeme 10 min.
Sypaný Pu-erh
při léčení dáváme rovnou polévkovou lžíci na 3 dcl vody 100 °C luhujeme 10
min..
Lahůdková verze
– 1 kávová lžička na 3dcl vody 100 °C luhujeme 5 min.
HUBNEME S PU-ERHEM:
TENTO VELMI LAHODNÝ ČAJ SE
OSVĚDČIL I PŘI REDUKCI NADVÁHY
A TO HLAVNĚ DÍKY JEHO
SCHOPNOSTI KDY PŘI POPÍJENÍ PO JÍDLE SPALUJE TUK,
SNIŽUJE CHOLESTROL A CUKR Z POTRAVY, KTERÁ BYLA PRÁVĚ SNĚZENA
A ZÁROVEŇ FUNGUJE JAKO
ČISTIČKA KRVE A TLUSTÉHO STŘEVA,
VE KTERÉM JE VĚTŠINA
ŠKODLIVÝCH LÁTEK USAZENA.
Podle legendy pili tento čaj budhističtí
mniši při postních meditacích,
aby se jim nedostával pocit hladu a to
je jeden z důvodů jejich dlouhověkosti.
POZOR!!!
Při léčení
tímto čajem musí mít nemocný na paměti, že minimální léčebná dávka čaje je 1/4l
za den, připraveného z 15g.
Jinak se
můžou vypít za den maximálně 3l čaje připraveného z 30g.
V případě
předávkování se můžou objevit poruchy spánku.
Tento článek vznikl s podporou
bylinkáře Evžena Brhela z Evženovy Apatyky, která se nachází v Uherském
Hradišti.