„Tukožrout“ PU-ERH

 

Tento čaj se sváží z okolních hor do města, po kterém je pojmenován.

Pu-erh je okresní město v Čínské provincii YUNNAN (jižně od oblak),

které je jedním z vývozců nejkvalitnějšího čaje se specificky kouřovou chutí, mezi něž patří i Pu-erh.

Sklízí se z těch nejstarších čajovníků napadených stromovou plísní, odpovídající za léčivý účinek tohoto čaje.

Po spaření 100 °C parou se praží jako olong na pánvi a po té se nechá naležet, aby se znovu obnovila plísňová kultura.

I když má černou barvu, neřadí se mezi černé čaje, neboť černý čaj se ještě nechává dosušit na slunci,

ale je 2x fermentovaný (1 fermentace je pražení na pánvi a druhá fermentace je vyzrání plísňové kultury).

Nejkvalitnější sorty Pu-erhu se lisují do malých misek, zvaných Pu-erhla, větší misky se nazývají Tuchuocha Yunnan

a další forma je čtvrt kilová cihla. Tyto Pu-erhové cihly se hojně vyvážely do Mongolska a Tibetu.

Z tohoto čaje je připravován tradiční Tibetský čaj ze žlutého másla.

Dále se Pu-erh prodává lisovaný v bambusovém listu jako čajové perly nebo-li Yunnan Bambo.

Většina čajů sorty Pu-erh se k nám nedováží. Za léčivost čaje Pu-erh zodpovídá plíseň,

která napadá čajovník a záleží na obsahu v čaji, jak je intenzivní jeho účinek.

 

LÉČIVÉ ÚČINKY:

Samostatně podávaný čaj (bez žádné přísady) – Léčí vysoký cholesterol a snižuje obsah cukru v krvi, závratě, bolesti hlavy, neprůchozí tepny

a cévy, vodnatelnost organismu a otoky, likviduje kandidózu (plíseň napadající střeva), usazené toxiny v kostní dřeni, chronický únavný syndrom,

ztučněná játra, kyselinu močovou v krvi (dna), astma, chřipku některé zánětlivé choroby.

V kombinaci s medem čistí usazeniny ze slinivky a tlustého střeva, pročisťuje játra od všech toxínů, způsobuje hojení tkání a léčí nechutenství.

V kombinaci s mlékem (ovčí, kozí, kobylí) léčí úbytek svalstva a kostní dřeně.

Pozor! Kravské mléko obsahuje kasein, který podporuje vzniku rakoviny!!!

 

!!! JSOU ZNÁMY PŘÍPADY, KDY TENTO ČAJ VYLÉČIL I ONKOLOGICKÉ CHOROBY !!!

 

ZPŮSOB PŘÍPRAVY:

Pu-erhla, 1 kus na 1/4l vody, se připravuje na 3 nálevy.

Postup: 1 nálev – 80 °C luhujeme 1 min., 2 nálev – stejně jako nálev první, 3 nálev – 100 °C luhujeme 10 min.

Yunnan Bambo (balený v bambusovém listu) se připravuje na 4 až pět nálevů. Postup: Z lusku odřízneme jednu perlu na 1/2l vody.

1 nálev – 80 °C luhujeme 1 min., 2 a 3 nálev – stejně jako nálev první, 4 nálev – 100 °C luhujeme 3min.

Při vydatnějším čaji můžeme udělat i 5 nálev – 100 °C luhujeme 10 min.

Pu-erh cihla se zoubkovaným nožem nakrájí na kostky, podle chuti a vydatnosti ji připravujeme na dva nálevy.

Postup: 1 nálev – 80 °C luhujeme 5 min., 2 nálev – 100 °C luhujeme 10 min.

Sypaný Pu-erh při léčení dáváme rovnou polévkovou lžíci na 3 dcl vody 100 °C luhujeme 10 min..

Lahůdková verze – 1 kávová lžička na 3dcl vody 100 °C luhujeme 5 min.

 

HUBNEME S PU-ERHEM:

TENTO VELMI LAHODNÝ ČAJ SE OSVĚDČIL I PŘI REDUKCI NADVÁHY

A TO HLAVNĚ DÍKY JEHO SCHOPNOSTI KDY PŘI POPÍJENÍ PO JÍDLE SPALUJE TUK,

SNIŽUJE CHOLESTROL A CUKR  Z POTRAVY, KTERÁ BYLA PRÁVĚ SNĚZENA

A ZÁROVEŇ FUNGUJE JAKO ČISTIČKA KRVE A TLUSTÉHO STŘEVA,

VE KTERÉM JE VĚTŠINA ŠKODLIVÝCH LÁTEK USAZENA.

 

Podle legendy pili tento čaj budhističtí mniši při postních meditacích,

aby se jim nedostával pocit hladu a to je jeden z důvodů jejich dlouhověkosti.

 

POZOR!!!

Při léčení tímto čajem musí mít nemocný na paměti, že minimální léčebná dávka čaje je 1/4l za den, připraveného z 15g.

Jinak se můžou vypít za den maximálně 3l čaje připraveného z 30g.

V případě předávkování se můžou objevit poruchy spánku.

 

 

Tento článek vznikl s podporou bylinkáře Evžena Brhela z Evženovy Apatyky, která se nachází v Uherském Hradišti.